Mindfulness is de basis, een levenshouding; uit je hoofd komen en meer aanwezig zijn in het hier en nu.

Mindfulness is geen trucje dat je eventjes in een uurtje kunt leren. Het is een vaardigheid, een houding die je in veel gevallen in een aantal weken goed onder de knie kunt krijgen. Net zoiets als fietsen eigenlijk, in het begin wiebelig en al doende leer je in korte tijd vaardig en soepel fietsen.

Mindfulness training is geen vaardigheidstraining waar je tips en trucs krijgt. Het is primair werken aan een andere houding: hoe ga je om met stress, werkdruk, aandacht, focus, communicatie en creativiteit in je werk. Mijn aanbod is gebaseerd op de basis mindfulness training (MBCT). Een training met 6 bijeenkomsten en oefeningen thuis ; verder een aanvullend individueel traject of training indien nodig.

Bij deze methode ligt de nadruk op het denken.

De 4 vragen van Byron Katie kunnen je een diep inzicht geven in de wereld van het denken. Gecombineerd met Mindfulness is dit een krachtige methode om vastgeroeste denkpatronen aan te pakken

Belangrijk is ook dat het een techniek is die je thuis op elk moment zelfstandig kunt toepassen.

Bij deze methode ligt de nadruk op gevoelens en emoties.

Praten kan helpen inzicht te geven en meer acceptatie van een probleem geven. Praten alleen lost problemen zoals overmatige angst en stress echter vaak niet op. Hiervoor is meestal iets meer nodig. Stress, spanning en negatieve emoties zoals boosheid, verdriet en angst zijn lichamelijke sensaties die niet alleen tussen je oren, maar ook in je lijf zitten.

EFT is een krachtige methode om overmatige stress in je lijf aan te pakken en definitief op te lossen. De basis van EFT is het opheffen van emotionele verstoringen in het meridiaanstelsel, door met je vingers zachtjes op anti-stresspunten te kloppen (vergelijkbaar met acupunctuur, maar dan uiteraard zonder naalden).

EMDR is een kortdurende, geprotocolleerde en cliëntgerichte behandelmethode om nare gebeurtenissen te verwerken.

EMDR integreert verschillende succesvolle elementen van andere therapieën in combinatie met een afleidende stimulus (het met de ogen volgen van de handen van de therapeut of ‘tikjes’ via een koptelefoon). Hierdoor wordt “het informatie-verwerkings-systeem in de hersenen” gestimuleerd. Met EMDR is het niet nodig om jarenlang te praten over het verleden. Wel worden, door het stimuleren van het informatie-verwerkings-systeem, in een relatief korte tijd therapeutische doelen bereikt. Hierbij veroorzaakt EMDR herkenbare veranderingen die ook na langere tijd blijven bestaan. De grootste kracht van EMDR is dat het de hersenen laat herstellen, in een tempo waarin het lichaam fysieke klachten geneest. Heeft u klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een of meer concrete, akelige gebeurtenissen, waarbij het denken aan deze gebeurtenis nog steeds een emotionele reactie oproept, dan is de kans heel groot dat EMDR hierin verlichting kan brengen.