Op z'n Limburgs en met diepgang....

Inleiding

Als “niet” Limburgers wonen en genieten wij, Marina en Bert, al meer dan 20 jaren van het Limburgse leven met zijn bourgondisch karakter en het geweldige landschap. Van oudsher wordt er hier veel aandacht geschonken aan het onderhouden van contacten en dat te combineren met de geneugten van het leven. Op de werkvloer wordt het echter steeds moeilijker om deze oude traditie te handhaven of voort te zetten. TeamBuilding lijkt of leek het toverwoord maar het komt vaak niet verder dan een oppervlakkig contact. Het vertrouwen en de bereidwilligheid elkaar te helpen en ondersteunen is regelmatig een ondergeschoven stiefkindje door de hoge werkdruk.

Wij willen hier graag verandering in brengen en bieden nu Mindfulness in TeamBuilding. Dit schept unieke mogelijkheden voor u en uw organisatie om hetzelfde werk met minder moeite en meer voldoening te gaan doen.

Waarom Mindfulness in Teambuilding?

Een feit is dat stress de laatste jaren is toegenomen op de werkvloer. Mede door de economische crisis is de druk op werknemers enorm toegenomen. Ook is bekend dat mensen met stress minder gezond zijn, minder gelukkig en minder productief dan hun collega's. Er is wetenschappelijk bewijs dat Mindfulness meditatie effectief is: 1. om beter te leren omgaan met deze stress en 2. om meer sociale intelligentie te ontwikkelen zodat er meer ruimte en begrip voor elkaar ontstaat. Verder is er ook sprake van een lager ziekteverzuim bij Mindfulness beoefening.

Om deze redenen worden Mindfulness-based programma's ingevoerd in bedrijven, scholen, gevangenissen en andere organisaties.

De 3 aspecten van onze Mindfulness Teambuildings

Er lijkt soms een spanningsveld te bestaan tussen het belang van individu en werkgever. Het een kan echter niet los gezien worden van het andere en indien er onbalans is aan de ene kant zal het zijn uitwerking hebben op de andere kant. Toch kunnen er bijzondere dingen ontstaan wanneer beide partijen elkaar (leren) waarderen en vertrouwen; aldus kunnen nieuwe kansen geboren worden en de weg ligt open naar meer betrokkenheid, vernieuwing en innovatie.

In onze visie spelen drie aspecten een voorname rol bij het dynamische proces van teambuilding:

 1. Zorgen voor en contact met jezelf
 2. Zorgen voor en contact met je collega’s binnen het team
 3. Zorgen voor en contact met het grotere geheel (o.a. de organisatie)

Hoe ziet een Mindfulness teambuilding eruit?

Er is keuze uit een aantal varianten afhankelijk van de tijd die beschikbaar wordt gesteld:

 1. Eén dagdeel : start om 9.00 of 13.00 uur tot ongeveer 13.00 of 17.00 uur.
 2. Drie dagdelen : avond + dag: start om 19.30 uur tot de volgende dag 17.00 uur
 3. Zes dagdelen : 2 avonden + 2 dagen: start om 19.30 uur, tot 2e dag 17.00 uur.

Uiteraard wordt er met de initiatiefnemer vooraf overlegd of er en zo ja, welke belangrijke zaken er zijn, die in de teambuilding aan de orde moeten komen.

Een voorbeeld van thema’s die in een eerste en tweede variant aan de orde kunnen komen:

 • Mindfulness; de kracht van aandacht en bewustwording
 • Theory U in vogelvlucht
 • Aandacht voor verbinding met jezelf en het team
 • Hoe ontstaan creativiteit en innovatie
 • De kracht van kwetsbaarheid
 • Stilte; zowel heilzaam als beangstigend

Bij de derde variant worden bovenstaande thema’s verdiept en kunnen worden aangevuld met thema’s zoals:

 • Hoe kan ik Mindfulness op specifieke situaties van het werk toepassen
 • Acceptatie van gevoelens en gedachten; hoe doe ik dat en waarom zou ik dat doen
 • Welke negatieve overtuigingen heb ik op de werkvloer en hoe ga ik ermee om
 • De Theory U meer uitgebreid
 • Bezieling en betrokkenheid versus onverschilligheid
 • De cultuur van nooit (goed) genoeg
 • Economische crisis en wijze actie

Bij deze laatste variant kunnen we ook speciale Limburgse plaatsen bezoeken en ervaren met een opdracht gerelateerd aan (1 van) de 3 aspecten.

We maken gebruik van Mindfulness oefeningen, zitten en wandelen in stilte, oefeningen in 2-tallen, plenair, presentaties, individuele gesprekken en alles wat nodig is; flexibiliteit staat bij ons hoog in het vaandel.

Verder regelen wij een mooie sfeervolle en inspirerende locatie en dito maaltijden.

Is deze vorm van teambuilding iets voor u en uw team?

Het antwoord hierop kunt u alleen zelf geven, hoe voelt het als u ons aanbod leest? Vind u het belangrijk meer verbinding te voelen met het team? Wilt u uw contacten verdiepen? Samen een stap vooruit maken en groeien als team? Als individu en team ook leren en durven de stilte haar werk te laten doen? En dit alles om een betere teamspirit, meer innovatie en creativiteit tot stand te brengen als team?

Wie zijn de begeleiders?

Ir. Marina C. Wielders, voormalig manager en directeur (waaronder 17 jaar bij DSM) en nu coach en consultant van verander/transformatie processen binnen mens en bedrijf en Drs. Bert Hoogstad, senior gedragswetenschapper en klinisch psycholoog.

Marina voelt zich bijzonder thuis in de bedrijfs- en organisatie setting en kent de ins en outs waar managers en executives mee worstelen. En zij heeft vele veranderingsprocessen zowel op bedrijfs- als persoonlijk niveau zelf gestart, geïmplementeerd en doorleefd en is ondertussen ook afgestudeerd als natuurtherapeute.

Bert is een autoriteit op het gebied van de Mindfulness en psychologie. Hij weet als geen ander hoe je in korte tijd kunt leren met andere ogen te kijken.

Praktische informatie

De planning van de teambuilding gebeurt in overleg en wordt voorafgegaan door een mondeling/telefonisch gesprek. De locatie is in de omgeving van Maastricht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Bert: tel. +31 (0)6-24253843 en e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.