Ouder worden is een proces waar we allemaal mee te maken hebben en dat gepaard kan gaan met mooie en moeilijke ervaringen. De moeilijke ervaringen hebben vaak te maken met het omgaan met verlies, rouw en afscheid. Een centraal thema in het ouder worden is loslaten, een thema dat ook centraal staat in de Mindfulness. Zeker in de huidige maatschappij waarin ouderen vaak minder steun ervaren en de druk om zelfstandig en onafhankelijk te blijven steeds groter wordt, is het niet gemakkelijk om op een wijze manier om te gaan met de uitdagingen die het leven als oudere met zich mee brengt. Mindfulness kan ouderen hierbij helpen en de oudere mens ondersteunen om, ondanks alle uitdagingen, een vervuld leven te leiden.

Wetenschappelijke studies laten zien dat Mindfulness helpt bij spanningen, stress, piekeren, zorgen maken, omgaan met pijn en ziekte, somberheid (depressie) en angstklachten.

Bert Hoogstad combineert de Mindfulness technieken evt. met EMDR (om negatieve ervaringen uit het verleden te verwerken) en Cognitieve Therapie( om het stressvolle denken tot rust te brengen)

Praktische informatie

Doelgroep Mensen die ouder zijn dan 55 jaar.
Trainer Bert Hoogstad, zelfstandig gevestigd GZ-psycholoog, trainer en opleider Mindfulness Therapie
Locatie De behandeling vindt plaats in Cadier en Keer
Data Individueel op afspraak.
Kosten In de meeste gevallen is (gedeeltelijke) vergoeding door de zorgverzekeraar mogelijk
Informatie Per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch : +31(0)43.4072056 of +31(0)6.24253843
Aanmelden Via het online Aanmeldformulier s.v.p.

Heeft je kind iets traumatisch meegemaakt?

EMDR is een therapie die helpt om beangstigende herinneringen opnieuw op te slaan, waardoor je er minder last van hebt.‘Je had beter niet over je leeftijd kunnen liegen,’ zei de medewerker van de bioscoop toen ik als 13-jarige lijkbleek uit de film Vrijdag de dertiende kwam. En hij had ontzettend gelijk. Ik ben nog jarenlang bang geweest in het donker; de beelden van afgehakte hoofden (die inmiddels door kenners als ‘ontzettend nep’ worden weggelachen) bleven dan maar terugkomen.Het is jammer dat mijn ouders in die tijd nog niet op de hoogte waren van EMDR ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, een inmiddels al weer vijftien jaar oude behandelingstechniek die goed kan helpen om nare ervaringen te verwerken. Grofweg komt de behandeling erop neer dat je de herinnering opnieuw gaat opslaan in je brein. En wel op zo’n manier dat deze minder snel storend op de voorgrond treedt. ‘Dat is althans de theorie,’ zegt Bert Hoogstad, die al ruim twaalf jaar werkt met EMDR. ‘Hoe het precíes werkt, weten we niet. We denken dat we door de behandeling ervoor kunnen zorgen dat de angstige of traumatische herinnering beter wordt opgeborgen in je langetermijn geheugen. Dat betekent niet dat het wordt weggedrukt of vervangen door een andere herinnering, maar eerder dat de lading eraf gaat of dat die een andere betekenis krijgt. Als het goed is, bedrukt het je daarna minder.


Dat ‘opnieuw opslaan’ gebeurt door de persoon terug te laten denken aan die nare herinnering en hem tegelijkertijd af te leiden. Meestal door hem zijn ogen heen en weer te laten bewegen. Maar soms, en vooral bij kleine kinderen, gebeurt dat ook door het geven van tikjes op de knie of op de handen of met een koptelefoon waar piepjes doorheen klinken.De toepassingsmogelijkheden van EMDR bij kinderen zijn heel uitgebreid. Je kunt het inzetten bij kleine traumatische gebeurtenissen waar kinderen steeds maar weer last van blijven houden - een enge film of een beet van een hond bijvoorbeeld. Maar het kan ook gebruikt worden bij de behandeling van meer complexe zaken. Je moet dan denken aan een te negatief zelfbeeld of aan aanhoudend verdriet of angst na een scheiding, een nare ziekenhuis- of pestervaring of het overlijden van een dierbaar iemand.

Praktische informatie

Doelgroep Kinderen (vanaf 6 jaar) en jeugdigen
Trainer Bert Hoogstad, zelfstandig gevestigd GZ-psycholoog heeft als specialisme EMDR in combinatie met aanvullende therapie. Hij heeft 10 jaar gewerkt op de afdeling kinder- en Jeugdzorg van de RIAGG Maastricht
Locatie De EMDR behandeling vindt plaats in Cadier en Keer
Data Individueel op afspraak.
Kosten In de meeste gevallen is (gedeeltelijke) vergoeding door de zorgverzekeraar mogelijk
Informatie Per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch : +31(0)43.4072056 of +31(0)6.24253843
Aanmelden Via het online Aanmeldformulier s.v.p.

Video introductie

Mindfulness is de basis, een levenshouding; uit je hoofd komen en meer aanwezig zijn in het hier en nu.

Mindfulness is geen trucje dat je eventjes in een uurtje kunt leren. Het is een vaardigheid, een houding die je in veel gevallen in een aantal weken goed onder de knie kunt krijgen. Net zoiets als fietsen eigenlijk, in het begin wiebelig en al doende leer je in korte tijd vaardig en soepel fietsen.

Mindfulness training is geen vaardigheidstraining waar je tips en trucs krijgt. Het is primair werken aan een andere houding: hoe ga je om met stress, werkdruk, aandacht, focus, communicatie en creativiteit in je werk. Mijn aanbod is gebaseerd op de basis mindfulness training (MBCT). Een training met 6 bijeenkomsten en oefeningen thuis ; verder een aanvullend individueel traject of training indien nodig.

Bij deze methode ligt de nadruk op het denken.

De 4 vragen van Byron Katie kunnen je een diep inzicht geven in de wereld van het denken. Gecombineerd met Mindfulness is dit een krachtige methode om vastgeroeste denkpatronen aan te pakken

Belangrijk is ook dat het een techniek is die je thuis op elk moment zelfstandig kunt toepassen.

Bij deze methode ligt de nadruk op gevoelens en emoties.

Praten kan helpen inzicht te geven en meer acceptatie van een probleem geven. Praten alleen lost problemen zoals overmatige angst en stress echter vaak niet op. Hiervoor is meestal iets meer nodig. Stress, spanning en negatieve emoties zoals boosheid, verdriet en angst zijn lichamelijke sensaties die niet alleen tussen je oren, maar ook in je lijf zitten.

EFT is een krachtige methode om overmatige stress in je lijf aan te pakken en definitief op te lossen. De basis van EFT is het opheffen van emotionele verstoringen in het meridiaanstelsel, door met je vingers zachtjes op anti-stresspunten te kloppen (vergelijkbaar met acupunctuur, maar dan uiteraard zonder naalden).